Uređaji za omekšavanje vode AQUA delotvorno štite vodovodnu instalaciju, sanitarne armature i opremu od oštećenja koje mogu uzrokovati tvrda i voda puna kamenca.
Meka voda je nežna voda „Koža, koju negujemo tvrdom vodom, mnogo je suvlja, crvenija i manje hidrirana nego koža koju negujemo mekom vodom“ „Uređaj za omekšavanje vode: između tvrde ili meke postoji velika razlika. Odeća traje i do 33% duže, do 80% je ušteda na sapunima i deterdžentima, do 75% uštedimo na vodovodnoj instalaciji i priključenim uređajima.“ (Izvor: On The House, The Arizona Republic, 20.8.2005).

pij15

pij16


Naslage vodenog kamenca uzrokuju oštećenja u vodovodnoj instalaciji, diznama zubarskih bušilica, diznama za ispiranje zuba, toplotnim izmenjivačima i grejačima, ostavljaju fleke na posuđu I opremi a time utiču na veću potrošnju energije i vodoke troškove čišćenja i održavanja opreme. Za čišćenje ili uklanjanje vodenog kamenca potrebno je i mnogo truda i vremena. Upotreba agresivnih sredstava za čišćenje može trajno oštetiti sanitarne armature, dizne, tuševe i ostalu opremu koja je u dodiru s vodom. U ponudi imamo nekoliko tehnologija za uspešno uklanjanje i sprečavanje naslaga vodenog kamenca.

Danas se za omekšavanje vode isključivo koriste jonoizmenjivački filtri, koji se sastoje od jonoizmenjivačke kolone ispunjene određenom količinom jonoizmenjivačke mase. Omekšivači se koriste za pripremu vode za kotlove niskih pritisaka, kod različitih grejnih i rashladnih sistema, kod raznih postupaka pranja ambalaže, u bolnicama, kasarnama, hotelima za pranje veša, kao i svim slučajevima u kojima smeta povećana tvrdoća vode.

Zasićena jonoizmenjivačka smola se protivstrujno regeneriše rastvorom natrijum-hlorida (NaCl) pri čemu se joni kalcijuma i magnezijuma ponovo zamenjuju jonima natrijuma iz rastvora za regeneraciju. Nakon ispiranja napojnom vodom, omekšivač je ponovo spreman za rad.